top of page

Володимир Кравчук в Українському Католицькому Університеті презентував результати впровадження інноваційної освітньої програми для спеціальності 081 Право

Оновлено: 17 квіт.

11-12 квітня 2024 року Український католицький університет UCuniversity (УКУ) за підтримки Програми USAID «Справедливість для всіх» презентував результати впровадження повного циклу підготовки бакалаврів права за інноваційною освітньою програмою.


Більш ніж 50 учасників з числа Верховної Ради, Міністерства освіти та науки, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти України, провідних українських закладів вищої юридичної освіти, міжнародних і громадських організацій заслухали і обговорили досвід модернізації змісту освітніх програм підготовки правників, що є важливою складовою комплексної реформи юридичної освіти.

Як зазначила співголова робочої групи з реформування юридичної освіти при Комітеті Верховної Ради з питань правової політики та голова підкомітету з вищої освіти Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина, робоча група, яку вона очолює, зараз активно працює над новим законопроєктом щодо комплексного реформування вищої юридичної освіти, який би включав глибоке удосконаленням концепції цього реформування та відповідав би Закону України «Про правотворчу діяльність», тому участь у заході може допомогти парламентарям знайти для цього нові ідеї.

«Реформа юридичної освіти зараз стосується трьох фундаментальних речей, над якими ми активно працюємо. По-перше, це зміна бюджетного фінансування, коли замовлення від держави буде мінімальним, але студенти зможуть отримати освітній грант та обрати університет і спеціальність. По-друге, реформування має стосуватись можливості залучити до викладання більше практиків. І по-третє, дуже важливо модернізувати зміст освітніх програм, особливо відносно регульованих професій, таких як правники», — зазначив заступник міністра освіти та науки Михайло Винницький.

Інноваційна освітня програма (https://bit.ly/443hDEY) створена за підтримки USAID Ukraine - USAID Україна, покликана підготувати студентів-правників до входження в правничу професію.

Змістовне наповнення програми відповідає світовим стандартам вищої юридичної освіти та актуальним запитам юридичного ринку. Вона збалансовано поєднує теорію та практику, включає інтерактивні методи викладання, сприяє формуванню студентами індивідуальних освітніх траєкторій, фокусується на розвитку навичок правничого мислення, досліджень, аналізу, аргументації та письма, прищеплює етичні цінності професії та нетерпимість до корупції, поєднує різні методи оцінювання для максимальної об’єктивності. Передбачено, що обов’язкові та вибіркові освітні компоненти викладаються англійською мовою, а також що практикуючі юристи проводять сертифікатні програми, майстер-класи, запрошуються як гостьові лектори. Сильною стороною інноваційної освітньої програми є запрошення до співвикладання представників експертного середовища.

«Залучення закладів вищої юридичної освіти та організацій громадянського суспільства до реформування юридичної освіти має вирішальне значення для його довгострокового успіху. USAID дякує всім залученим до процесу реформування за наполегливу роботу над підвищенням якості юридичної освіти», - наголосила заступниця Директора відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії USAID в Україні Енн Хоппер.

Учасники обговорили лідерство, переваги та шляхи подолання викликів під час впровадження інноваційної освітньої програми викладачами і студентами Школа права УКУ / UCU Law School, Інституту права ім. І. Малиновського Національний університет «Острозька академія», Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Національний університет "Одеська юридична академія" НУ "ОЮА", Юридичний факультет ДонНУ імені Василя Стуса, Факультет соціології і права КПІ ім. Ігоря Сікорського, юридичного факультету Волинський національний університет імені Лесі Українки.



Присутні на заході представники українських закладів вищої юридичної освіти також поділились власним досвідом впровадження інновацій і кращими практиками розробки та викладання правничих дисциплін, організації роботи юридичних клінік при навчальних закладах, ефективного використання цифрових навичок для правників.


Важливими темами обговорення стали участь студентів у міжнародних змаганнях у форматі змодельованих судових процесів та використання навчальних модулів із питань протидії корупції, які були створені в межах ініціативи Управління ООН із протидії наркотикам і злочинності (UNODC) «Глобальний ресурс для освіти в галузі протидії корупції та розширення можливостей молоді» і перекладені українською мовою за підтримки Програми USAID «Справедливість для всіх» у співпраці із Національним агентством з питань запобігання корупції.


За результатами заходу учасники погодили можливості для подальшого розвитку і вдосконалення інноваційних освітніх програм, а також шляхи їхнього впровадження задля підготовки майбутніх поколінь правників та утвердження верховенства права в Україні.


Джерело: Pravo.ua

56 переглядів0 коментарів
bottom of page