top of page

Відкрита лекція щодо застосування Європейської соціальної хартії в Україні

Відкрита лекція щодо використання Європейської соціальної хартії в Україні відбулася 28 лютого на базі юридичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Студентам розповіли, зокрема, про те, як хартію можуть застосовувати юристи, прокурори та судді. Відкрив зустріч виконувач обов’язків декана юридичного факультету, кандидат юридичних наук Антон Демчук. Звертаючись до студентів, він наголосив, що загалом останній тиждень лютого видався для факультету дуже насиченим на заходи.

Своєю чергою, керівниця проєкту Ради Європи «Розвиток соціальних прав людини як ключовий чинник сталої демократії в Україні» Сюзанна Мнацаканян розповіла, що це вже третя освітня поїздка, яку реалізовують представники Ради Європи в Україні. Вона відзначила, що проєкт, який вона презентує, новий, покликаний відстоювати основні соціальні права осіб із інвалідністю, дітей та людей похилого віку.


Сюзанна Мнацаканян зауважила, що зустріч із студентами не останній просвітницький захід у Луцьку. В подальшому студенти зможуть взяти участь у національних змаганнях із тематики соціальної хартії. Окрім того, призери конкурсу отримають цінні подарунки, навіть отримають можливість поїхати до Страсбурга. Натомість експертка Ради Європи, кандидатка наук із міжнародного права Алла Федорова детальніше зупинилася на історії прийняття Європейської соціальної хартії в Україні. Вона нагадала, що документ був прийнятий у Турині 18 жовтня 1961 року, а вступив у силу 26 лютого 1965 року. Переглянули Європейську соціальну хартію у 1996 році, оновлений документ вступив у силу з 1 липня 1999 року. Ратифікували Європейську соціальну хартію 43 держави Ради Європи, однак тільки 15 країн визнали процедури розгляду колективних скарг.


У цілому Європейська соціальна хартія закріплює 31 право людини, зокрема право на життя, право на працю, право на соціальне забезпечення, право дітей та підлітків на захист, право на створення організацій, право на соціальне медичне страхування та ін. Водночас Алла Федорова підкреслила, що все наше життя пронизане правами людини. «І ми у ХХІ столітті сприймаємо їх як буденність», – сказала експертка.




Проєкт Ради Європи «Розвиток соціальних прав людини як ключовий чинник сталої демократії в Україні» впроваджується Офісом Ради Європи в Україні в межах Плану дій Ради Європи для України на 2018–2021 роки. Мета проєкту – зміцнення і дотримання соціальних прав людини відповідно до європейських стандартів, передбачених Європейською соціальною хартією.

100 переглядів0 коментарів
bottom of page